lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku.

Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek

Składniki:

  • wątróbka drobiowa 400 g
  • pierś z kurczaka 600 g
  • czosnek 4 ząbki
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • śliwki wędzone 15 szt
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • masło -kostka

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki.

Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut.

Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania.

Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je.

Na końcu mielimy śliwki. Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą.

Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik, wyrównujemy i zakrywamy folią.

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba.

Pasztet rewelacyjny polecam.

Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek
Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki.
Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek
Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. P
Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek
Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki.
Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwek
Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik, wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.