Sposób przygotowania:
Pasztet z wątróbki, drobiu i śliwekWykonanie:
Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki.
Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut.
Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania.
Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je.
Na końcu mielimy śliwki. Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą.
Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik, wyrównujemy i zakrywamy folią.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba.
Pasztet rewelacyjny polecam.