madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny mus z wątróbki drobiowej z suszoną żurawiną, która nadaje mu odrobinę słodyczy. Świetny do kanapek z kiszonym ogórkiem lub przekąski w postaci krakersa z rozetką z pasztetu.

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną

Składniki:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną

ETAP 1:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Wątróbkę drobiową namaczamy w mleku 2 godziny

Oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy ją mlekiem i pozostawiamy na minimum dwie godziny.

ETAP 2:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Suszoną żurawinę moczymy w czerwonym winie

Podobnie postępujemy z owocami suszonej żurawiny z tym że ją moczymy 2 godziny w czerwonym winie.

ETAP 3:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Pokrojoną cebulę z czosnkiem rumienimy na patelni

Na rozgrzanym oleju rzepakowym rumienimy wcześnie obraną z łupin cebulę i czosnek pokrojone w drobną kosteczkę.

ETAP 4:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Do cebuli z czosnkiem dodajemy wątróbkę

W następnej kolejności na patelnię wkładamy osączone wątróbkę i żurawinę. Pozostawiamy kilka owoców do dekoracji. Smażymy wątróbkę z dodatkami do momentu aż pozbędziemy się surowizny ale będzie lekko różowe, nie spieczone. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 5:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Zawartość patelni miksujemy

Wystudzoną zawartość patelni wkładamy do miski blendera razem z przyprawami i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę . Powstały mus układamy w wyznaczonym pojemniku

ETAP 6:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Masło klarujemy

Masło klarujemy na małym ogniu i lekko przestudzonym zalewamy wierzch pasztetu.

ETAP 7:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Smażymy żurawinę

Rozgrzewamy patelnię i kilka chwil podsmażamy suszone owoce aby pozbyć się alkoholu.

ETAP 8:

Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawiną
Na wierzchu układamy owoce

Owoce układamy na maśle. Pojemnik z pasztetem wstawiamy do chłodu aby całość zastygła