Sposób przygotowania:
Pasztet z wątróbki drobiowej z żurawinąETAP 1:
Oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy ją mlekiem i pozostawiamy na minimum dwie godziny.
ETAP 2:
Podobnie postępujemy z owocami suszonej żurawiny z tym że ją moczymy 2 godziny w czerwonym winie.
ETAP 3:
Na rozgrzanym oleju rzepakowym rumienimy wcześnie obraną z łupin cebulę i czosnek pokrojone w drobną kosteczkę.
ETAP 4:
W następnej kolejności na patelnię wkładamy osączone wątróbkę i żurawinę. Pozostawiamy kilka owoców do dekoracji. Smażymy wątróbkę z dodatkami do momentu aż pozbędziemy się surowizny ale będzie lekko różowe, nie spieczone. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 5:
Wystudzoną zawartość patelni wkładamy do miski blendera razem z przyprawami i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę . Powstały mus układamy w wyznaczonym pojemniku
ETAP 6:
Masło klarujemy na małym ogniu i lekko przestudzonym zalewamy wierzch pasztetu.
ETAP 7:
Rozgrzewamy patelnię i kilka chwil podsmażamy suszone owoce aby pozbyć się alkoholu.
ETAP 8:
Owoce układamy na maśle. Pojemnik z pasztetem wstawiamy do chłodu aby całość zastygła