aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Domowy pasztet z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przygotowanie tego pasztetu wymaga trochę czasu i pracy, ale warto!. Szkoda tylko, że nie robi się go tak szybko jak szybko znika.

Domowy pasztet z wątróbką

Składniki:

Domowy pasztet z wątróbką

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet z wątróbką

ETAP 1:

Wątróbkę dokładnie oczyść z żółtych błonek ( powodują one gorzki smak), mięso z szynki i boczek pokrój w większą kostkę, a udka tylko opłucz zimną wodą. Całe mięso przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Kiedy będzie gotowe, wyciągnij na talerz i odstaw do wystygnięcia.

ETAP 2:

Do miski wsyp bułkę tartą oraz porwaną bułkę zwykłą. Całość zalej wywarem z mięsa tak, aby powstała "papka". Z mięsa usuń wszystkie kości oraz chrząstki. Następnie dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj wcześniej namoczone bułki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa mięsna była zbyt gęsta można dolać odrobinę wywaru z mięsa. Gotową masę przełóż do wcześniej wysmarowanych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 60 minut.


Tagi:

dania pasztet