gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Pasztet z wątróbki i pomaranczy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny pasztet drobiowy z nutą pomaranczy.

Pasztet z wątróbki i pomaranczy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z wątróbki i pomaranczy.

 

  • 35 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 20 dkg miekkiego masła
  • sok z 1 pomaranczy
  • 1 bulionetka pieczeniowa z knora
  • 1 łyzeczka pieprzu ziolowego
  • 1./2 łyzeczki gałki muszkatułowej

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbki i pomaranczy.
Marchewkę ugotować Sok z pomarańczy wycisnąć. Watróbki obrać z błon umyć pokroic na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła dodać pokrojoną cebulę chwilę doddusić, do cebuli dodajemy wątróbkę smażymy krótko 5-8 minut.Studzimy,Do zimnej już wątróbki dodajemy pokrojoną marchewkę,pieprz.gałkę muszkatołową,sok pomaranczowy. Całość miksujemy blenderem ,na koniec dodajemy miękkie masło jeszcze mieszamy.Masę przeładamy do miseczek albo do foremki .Gotowy pasztet chłodzimy w lodówce.Swietny dodatek do chleba .
Pasztet z wątróbki i pomaranczy.
Gotowy pasztet przekładamy do miseczek...
Pasztet z wątróbki i pomaranczy.
Pyszne kanapki z pasztetem pomarańczowym.
Pasztet z wątróbki i pomaranczy.
Na masle dusimy pokrojoną w kostkę cebulę.