100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Patatas bravas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Patatas bravas czyli ziemniaczki z pysznym sosem z Wysp Kanaryjskich. Pachną latem i wakacjami, łatwo można się nimi podzielić.

Patatas bravas

Składniki:

Patatas bravas

 

  • 3 czerwone duże papryki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli (dla solących więcej, trochę więcej)
  • 1 ładny mięsisty pomidor
  • 4 płaskie łyżki cuminu (kmin rzymski)
  • 3 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Patatas bravas
Gotujemy ziemniaki w mundurkach (najlepiej te malutkie) w wodzie z solą gruboziarnistą, odrobiną masła i cytryny. Najlepiej, żeby były jędrne (czytaj: nierozgotowane).

Papryki, czosnek, chili, oliwę, ocet, sól, pomidory, cumin i tartą bułkę wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Ziemniaki maczamy w sosie i zajadamy z apetytem częstując wszystkich wokół.

Tagi:

papryka sosy