Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Patelnia obfitości

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co powiecie na potrawkę warzywną z kurczakiem, którą możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub na różne uroczystości. Danie można doprawić według uznania, na łagodne lub ostre. Polecam jest pyszna.

Patelnia obfitości Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patelnia obfitości

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Patelnia obfitości

I

Patelnia obfitości
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy i marynujemy w marynacie.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne paski. Do mięsa dodajemy sos sojowy, miód, ketchup, sól, mieszamy wszystkie składniki razem.

II

Patelnia obfitości
Przygotowanie cebuli oraz marchewki.

2. Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.

3. Do cebuli dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki.

III

Patelnia obfitości
łączenie warzyw z mięsem.

4. Następnie dodajemy mięso i smażymy do miękkości. Podlewamy jedną szklanką wody.

IV

Patelnia obfitości

5. Dziesięć minut przed końcem smażenia dodajemy umytego, pokrojonego na małe różyczki brokuł oraz umyte, obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki.

V

Patelnia obfitości

6. Na koniec zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.

7. Danie gotowe, podajemy z ryżem.

8. Smacznego.