Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto morelowo- nektarynkowe- jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszy każde podniebienie. Polecam!!!

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe

Składniki:

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe

Ciasto

Dodatkowo

  • 4 duże nektaryny,
  • 8 moreli,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe

Przygotowanie ciasta

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe
Z podanych składników zagniatam ciasto.

Ciasto:Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę, poruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Zagniatam ciasto.

Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą.

Wyłożenie owoców

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe
Owoce kroję i układam na cieście. Posypuję cukrem waniliowym.

Z nektaryn i moreli usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki i układam na cieście. Morele i nektaryny posypuję cukrem waniliowym.

Pieczenie

Szybkie ciasto morelowo- nektarynkowe
Drugie ciasto rozwałkowuje i wykładam na owoce. Piekę.

Drugą część ciasta rozwałkowuję i i wykładam na owoce na blaszce. Ciasto wystające ponad brzegi odcinam nożem. Wierzch ciasta nakłuwam widelcem. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto owoce