Sposób przygotowania:
Owocowa Pavlova
Przygotowanie bezy: Przygotowanie bezy rozpoczynamy od przygotowania papieru do pieczenia, na którym obrysowujemy okrąg o wielkości ok. 25 cm. Białka miksujemy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżeczce cukru- cały czas należy dokładnie i długo miksować po każdej dodanej porcji cukru. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę octu/soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną/ skrobię kukurydzianą i miksujemy jeszcze ok. 3 min. Konsystencja białek powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Tak przygotowaną pianę wykładamy na przygotowany wcześniej okrąg z papieru i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 min, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5h. Studzić w uchylonym piekarniku Przygotowanie kremu: Serek mascarpone miksować z cukrem pudrem prze 1 minutę następnie dodać kremówkę i całość miksować ok 2 minuty. Przy miksowaniu należy uważać żeby masa się nie zważyła. Krem wyłożyć na wystudzoną bezą i udekorować ulubionymi owocami. Przepis jest modyfikacją przepisu pochodzącego z blogu Moje Wypieki oraz Kwestia Smaku
kołczu
pepsicOLA