lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały w lodówce.Beza nad bezami piękna może nie bialutka ale za to pyszna.

PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

Składniki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

Krok 1

Schłodzone białka ubijałam z ksylitolem zmielonym, dodałam w czasie ubijania ocet winny.Kiedy już beza była sztywna dodałam przesiana mąkę ziemniaczaną

( Nad ubita bezą przesiewałam delikatnie mieszałam szpatułką).

Krok 2

Przygotowałam papier do pieczenia tyle co na blaszkę i przyłożyłam mały talerzyk,odrysowałam kółka dwa.

Krok 3

Nakładałam beze na odrysowane kółka i delikatnie packą robiłam takie owalne placuszki.

Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 3-4 minuty, a następnie zmniejszyłam do 120 i tak suszyłam dwie godziny.

Krok 4

Po 2 godzinach wyje łam bezy i zostawiłam do ostygnięcia.

Krok 5

Ubiłam śmietanę z 2 łyżkami zmielonego ksylitolu i położyłam na wierzch bezy połowę śmietany na to drugi krążek bezy, śmietana i posypałam poziomkami.

Wstawiłam do lodówki do schłodzenia tak na 2 godzinki. Beza zmiękła i było przyjemnie kroić.

PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami
Schłodzone białka ubijałam z ksylitolem zmielonym, dodałam w czasie ubijania ocet winny.Kiedy już beza była sztywna dodałam przesiana mąkę ziemniaczaną( Nad ubita bezą przesiewałam delikatnie mieszałam szpatułką).
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami
Nakładałam beze na odrysowane kółka i delikatnie packą robiłam takie owalne placuszki.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 3-4 minuty, a następnie zmniejszyłam do 120 i tak suszyłam dwie godziny.
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami
Ubiłam śmietanę z 2 łyżkami zmielonego ksylitolu i położyłam na wierzch bezy połowę śmietany.
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami
Przycisnęłam drugim krążkiem bezy,położyłam smietanę i posypałam poziomkami.