Belka

Belka

Kucharz
[Przepisów: 4]

peanne ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

szybkie smaczne danie dla zapracowanych

peanne ze szpinakiem

Składniki:

peanne ze szpinakiem

 

  • opakowanie makaronu penne
  • opakowanie 500g mrożonego szpinaku
  • 4- 6 ząbków czosnku w zależności od smaku
  • 100 - 150ml śmietany 30 %
  • masło
  • mozzarella do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

peanne ze szpinakiem
Makaron ugotować powinien być al'dente. Na patelni rozpuszczamy masło , wrzucamy szpinak - przykrywamy pokrywką ( na niewielkim płomieniu) czekamy aż się rozmrozi i odparuje woda.Dodajemy zmiażdżony czosnek , śmietanę doprawiamy solą i pieprzem( konsystencja powinna być gęsta ). Łączymy makaron ze szpinakiem, przekładamy do żaroodpornego naczynia , posypujemy mozzarellą i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni na 10- 15 minut tak aby mozzarella się roztopiła i lekko przypiekła.

smacznego