jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pęczak z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To pyszny deser ale nie tylko. Sałatkę tę można podać jako jedno z dań wigilijnych. Ma przyjemny, słodkawy smak i z pewnością posmakuje każdemu.

Pęczak z bakaliami

Składniki:

Pęczak z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Pęczak z bakaliami
Kasze zalewamy woda i płukamy. Odcedzamy z wody. W garnku podgrzewamy 1 1/3 szklanki wody. Wodę lekko solimy oraz dodajemy do niej odrobinę oliwy. na gotującą wodę wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości . Miękką odstawiamy na około 15-20 minut by doszła (koniecznie garnek przykrywamy) Odstawić by napęczniała. Orzechy siekamy. Pozostałe bakalie kroimy w kostkę. Gotową kaszę łączymy z miodem i cynamonem. Wymieszane ze sobą bakalie dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy.

Tagi:

śliwki