Sposób przygotowania:
Pęczotto z grillowanymi warzywamiETAP 1:
Bakłażana pokroić wzdłuż, na plastry o grubości 1 cm. Cukinię pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, suszone pomidory pokroić w paski. Cukinię i bakłażana grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Plastry bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać kaszę i jeszcze chwilę podsmażyć. Bulion zagotować z szafranem.
Bulion stopniowo dodawać do kaszy, każdą, następną partię wlewać dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta (całość zajmie 30-40 minut). Pod koniec gotowania dodać cukinię, bakłażana, ajvar i suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem.
Gdy kasza jest już miękka, dodać łyżkę masła i starty ser.
SylaUla