hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Pęczotto z grillowanymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pęczotto z grillowanymi warzywami to sycące i pożywne, a zarazem lekkie danie. Idealne na rodzinny, letni obiad.

Pęczotto z grillowanymi warzywami

Składniki:

Pęczotto z grillowanymi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pęczotto z grillowanymi warzywami

ETAP 1:

Bakłażana pokroić wzdłuż, na plastry o grubości 1 cm. Cukinię pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, suszone pomidory pokroić w paski. Cukinię i bakłażana grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.

Plastry bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać kaszę i jeszcze chwilę podsmażyć. Bulion zagotować z szafranem.

Bulion stopniowo dodawać do kaszy, każdą, następną partię wlewać dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta (całość zajmie 30-40 minut). Pod koniec gotowania dodać cukinię, bakłażana, ajvar i suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem.

Gdy kasza jest już miękka, dodać łyżkę masła i starty ser.


Tagi:

danie kasza