Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste babeczki czekoladowe
10 dag płatków owsianych rozdrabniamy w pojemniku blendera. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na niedużym ogniu, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mocno schłodzone jajka ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec syrop klonowy. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy partiami mąkę z płatkami owsianymi, a na koniec mleko.Gdy składniki się połączą, wlewamy schłodzoną czekoladę z masłem oraz powidła i dokładnie miksujemy. Dodajemy niezmiksowane płatki owsiane, płatki migdałów i żurawinę, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (do 3-4 wysokości; do foremek- tulipanów nieco więcej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (tradycyjne foremki do muffinek) lub nieco dłużej- około 23 minut (w większych foremkach). Suchym drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dostatecznie upieczone. Po ostudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.