Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem
Zaczyn: pokruszone drożdże wsypać do miski, dodać cukier i wodę, wymieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i znowu wymieszać. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce (przykryć ściereczką). Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i sól, wymieszać. Dodać zaczyn i znowu wymieszać. Dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do miski i odstawić na godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i podzielić na 10 części. Z ciasta formować bułeczki. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Po tym czasie posmarować żółtkiem i posypać nasionami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 min. Ostudzić i pałaszować :) Jeżeli chcemy przygotować ciasto wieczorem a rano mieć świeże bułeczki, ciasto na noc należy schować do lodówki.