mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W smaku bardzo dobre, lekko słodkawe, puszyste, z pysznie chrupiącą słonecznikową skórką:)

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Składniki:

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

 

  • na 12 - 16 bułek:

 

 

 

  • Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Razowe bułeczki ze słonecznikiem
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, posypać słonecznikiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.