Sposób przygotowania:
Mini bułeczki ze słonecznikiem
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól. Dodajemy rozpuszczone masło, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, aby było elastyczne. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki (można je lekko naciąć nożem). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni około 20 minut.
marietta