Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą
Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko.
Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę.
Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.
Blog: Pyry na Gaz
Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę.
Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.
Blog: Pyry na Gaz