Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę o gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Ugotowaną kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, odciskamy z nadmiaru wody, mielimy razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do kapusty. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, wodę łączymy z jajkiem i olejem, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, ciasto dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy kółka.
Układamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy durszlakiem i układamy na półmisku.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę o gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Ugotowaną kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, odciskamy z nadmiaru wody, mielimy razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do kapusty. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, wodę łączymy z jajkiem i olejem, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, ciasto dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy kółka.
Układamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy durszlakiem i układamy na półmisku.
SylaUla