Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pełnoziarniste racuchy z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce.

Pełnoziarniste racuchy z jagodami

Składniki:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami

ETAP 1:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami
Przygotowny zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią.

ETAP 2:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami
Do mąki wsypać cukier suche składniki oraz olej, jajko i zaczyn.

Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

ETAP 3:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe.

ETAP 4:

Pełnoziarniste racuchy z jagodami
Po wyłożeniu porcji ciasta powciskać jagody.

Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :)