Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Indyka pokrój w cienkie plastry wielkości dużej monety. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki i dwie szczypty pikantnej włoskiej przyprawy. Dołóż pokrojonego indyka, wymieszaj i odstaw na godzinę. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój na duże kawałki. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i wrzuć pomidory. Duś na niedużym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Kiedy pomidory będą już rozgotowane dodaj garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Indyka wraz z marynatą wrzuć na rozgrzaną patelnię - w marynacie była oliwa, więc nie potrzeba więcej tłuszczu. Smaż, aż wszystkie kawałki będą mocno rumiane i chrupiące. Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłóż makaron, obłóż rukolą. Na makaron połóż porcję (niedużą) sosu pomidorowego i chipsy z indyka. Posyp świeżo startym parmezanem. Idealnie smakuje z lampką czerwonego wina.