Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Spaghetti z pełnoziarnistej mąki, sos pomidorowy i pikantne chipsy z indyczej polędwicy, rukola i czerwone wino. Samo zdrowie!

Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka

 

  • polędwiczka z indyka
  • ok. 30 dag makaronu spaghetti
  • 3 duże pomidory
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz, przyprawa włoska i ostra papryka - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • dwie - trzy łyżki świeżo startego parmezanu
  • pół paczki rukoli.

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Indyka pokrój w cienkie plastry wielkości dużej monety. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej papryki i dwie szczypty pikantnej włoskiej przyprawy. Dołóż pokrojonego indyka, wymieszaj i odstaw na godzinę. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój na duże kawałki. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i wrzuć pomidory. Duś na niedużym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Kiedy pomidory będą już rozgotowane dodaj garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Indyka wraz z marynatą wrzuć na rozgrzaną patelnię - w marynacie była oliwa, więc nie potrzeba więcej tłuszczu. Smaż, aż wszystkie kawałki będą mocno rumiane i chrupiące. Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłóż makaron, obłóż rukolą. Na makaron połóż porcję (niedużą) sosu pomidorowego i chipsy z indyka. Posyp świeżo startym parmezanem. Idealnie smakuje z lampką czerwonego wina.
Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Indyka pokrój na małe plasterki i zamarynuj.
Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Na zeszkloną cebulkę wrzuć obrane ze skóry pomidory.
Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Kiedy pomidory się rozgotują dołóż bazylię.
Pełnoziarniste spaghetti z chipsami z indyka
Zamarynowane chipsy z indyka usmaż na złoto.