Sposób przygotowania:
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem
Zaczynamy od ugotowania makaronu wg wskazówek na opakowaniu.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Marchewki po obraniu ścieramy na jarzynowej tarce.
Mozzarellę kroimy na kawałki.
Tuńczyka odsączamy z oleju. Olej podgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę, jak się zeszkli- dorzucamy marchewkę i całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy pomidory i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, dorzucamy tuńczyka i odcedzony makaron, po wymieszaniu układamy na wierzchu mozzarellę i przykrywamy patelnię. Zostawiamy na najmniejszym ogniu aż ser się roztopi.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Marchewki po obraniu ścieramy na jarzynowej tarce.
Mozzarellę kroimy na kawałki.
Tuńczyka odsączamy z oleju. Olej podgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę, jak się zeszkli- dorzucamy marchewkę i całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy pomidory i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, dorzucamy tuńczyka i odcedzony makaron, po wymieszaniu układamy na wierzchu mozzarellę i przykrywamy patelnię. Zostawiamy na najmniejszym ogniu aż ser się roztopi.
olmanka