Sposób przygotowania:
Pełnoziarnisty żytni zakwas chlebowy
Zostałam zainspirowana przepisami na zakwas Zewy i Edytah i postanowiłam w końcu sama zrobić zakwas chlebowy. Dziękuje serdecznie Dziewczyny!:) Niestety nie znalazłam nigdzie mąki typ 720 więc postanowiłam spróbować na typie 2000 i się udał!!!! A oto jak to się stało. Dzień pierwszy: Do litowego słoika wsypałam ½ szklanki mąki i wlałam ¾ szklanki wody, która nie może być gorąca raczej ciepła wręcz letnia ( wody jest więcej niż w przepisie Zewy ponieważ mąka pełnoziarnista jest jakby „gęściejsza” . Dokładnie wymieszać ( ja mieszałam trzepaczką). Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką( ja postawiłam na stole przy kaloryferze). Po około 10-12 godzinach zamieszać również trzepaczką i pozostawić na noc w spokoju (dlatego najlepiej zasypać pierwszego dnia rano).Dzień drugi: Na powstałą mieszaninę wsypać mąkę, wlać kolejne ¾ szklanki wody i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 10-12 godzinach ponownie zamieszać.Dzień trzeci: Wykonać czynności takie jak w dniu drugim.Dzień czwarty: Na powstałą mieszaninę wsypać mąkę, wlać kolejne ¾ szklanki wody i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawiłam na 5 godzin a potem zabrałam się za robienie chleba:). Zakwas przelałam do czystego, wyparzonego słoika i odstawiłam do lodówki gdzie będzie czekała na kolejne użycie:)
zewa
monikaT83