Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To jedno z tych dań, które zaskakuje swoim smakiem pomimo prostych składników. Delikatny ledwo wyczuwalny smak curry fajnie współgra ze śmietanowo-pieczarkowym sosem a dodatkowym atutem jest to, że to danie przygotujemy w 30 minut

 Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami

 

  • Opakowanie penne rigatoni
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól , pieprz

 

Sposób przygotowania:

Penne rigatoni z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy curry, przesmażamy 1 minutę (aby wydobyć aromat ) dokładamy kurczaka i smażymy na rumiano około 10 minut. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ząbek czosnku. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko razem dusimy około 15 minut. W międzyczasie nastawiamy wodę do ugotowania makaronu i gotujemy penne rigatoni według zaleceń na opakowaniu. Do podsmażonych pieczarek dodajemy podsmażone wcześniej mięso, wlewamy śmietankę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, mieszamy, dodajemy posiekaną pietruszkę i przekładamy makaron na talerze. Serwujemy gorące posypane tartym parmezanem