Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aby sos był bardziej esencjonalny dodałam do niego garść suszonych prawdziwków.

Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym

 

  • 400g makaronu kokardki
  • 500g pieczarek
  • garść suszonych prawdziwków
  • 3/4 szklanki śmietanki 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym
Suszone grzyby namoczyć w małej ilość wody. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w kostkę, podsmażyć na maśle przez kilka minut, aż będą szkliste. Dodać pieczarki i doprawić solą, wymieszać, smażyć kilka minut. Do pieczarek wrzuć namoczone grzyby oraz wodę. Dusić ok. 15 min. mieszając, co jakiś czas, aż pieczarki będą miękkie, a płyn nieco odparuje. Dodać śmietanę, wymieszać, gotować minutę. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natkę pietruszki i ewentualnie serem.
Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym
Cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle...
Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym
Do cebuli dodać pokrojone w cząstki pieczarki.
Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym
Do pieczarek dodać namoczone prawdziwki.
Penne w sosie pieczarkowo-prawdziwkowym
Dodać wodę z grzybów oraz śmietankę, doprawić.

Tagi:

makaron