BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety schabowe z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze kotlety przygotowałam ze starego zeszytu mojej mamy. Mięsko jest smaczne, kruche, a panierka sprawiła, że kotlety są chrupiące.

Kotlety schabowe z ziołami prowansalskimi Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety schabowe z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z ziołami prowansalskimi
Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na nie za grube kotlety. Następnie kotlety natrzeć solą morską ziołową, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Przygotować naczynia z bułką tartą wymieszaną z startym na drobnej tarce serem do krajania, naczynie ze śmietaną, naczynie z mąką pszenną oraz naczynie z rozbełtanym jajkiem.

Przygotowane kotlety panierować kolejno w śmietanie, mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej z serem.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z surówkami.
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Mięso umyć, pokroić a następnie rozbić na niezbyt grube kotlety
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Kotlety oprószyć solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Bułkę tartą zmieszać z startym na drobnych oczkach serem żółtym
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Przygotować naczynia ze śmietaną ,naczynie z mąką ,naczynie z rozbełtanym jajkiem oraz naczynie z bułką tartą z serem
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Kotlety panierować kolejno w śmietanie, mące ,w jajku i na koncu w bułce tartej z serem
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron
Kotlety z ziołami prowansalskimi
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym