Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsempierogi
Na początku przygotowujemy farsz mięsny do pierogów, Na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i na średnim ogniu podsmażyć ją do czasu aż cebula się zeszkli, mieszając cały czas aby cebula się nie spaliła. Jak już cebula jest zeszklona dodać mięso zmielone maszynką o drobnym sitku, na mięso wsypać przyprawy i podsmażyć do czasu aż mięso zmieni kolor i będzie trochę soku ze smażonego mięsa. Usmażone mięso przełożyć do miski, aby ostygło.
pierogi
W czasie gdy usmażone mięso stygnie przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać przesianą mąkę, wsypać sól oraz wlać mocno ciepłą wodę gotowaną, szybkim ruchem łyżki wymieszać całość aby mąka się nie sparzyła. Jak już mamy dokładnie wymieszaną mąkę z wodą wtedy wyrobić ciasto za pomocą rąk lub specjalnego robota kuchennego (ja osobiście wolę ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto w czasie wyrabiania). Gdy ciasto jest już wyrobione i nie klei się do miski wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Gotowe ciasto odstawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło.
pierogi
W czasie gdy ciasto odpoczywa a mięso na farsz jest już zimne doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem czarnym, wbić dwa całe jajka i dokładnie wymieszać za pomocą widelca ugniatając, następnie dodać bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę mięsną.
pierogi
Gdy mamy już przygotowany farsz mięsny do pierogów a ciasto już odpoczęło, wtedy podzielić ciasto na dwie części lub w całości. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto, oprószyć je po wierzchu mąką i rozwałkować nie za cienko (tak na około pół centymetra ma być ciasto). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółka.
pierogi
Do ręki brać każde kółeczko wycięte szklanką, nałożyć sporą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu mięsnego i zlepiać pierogi zaczynając od środka następnie po kolei boki. Pierogi można zwijać jak kto chce ja tym razem przygotowałam wielkie uszy. Gotowe pierogi ułożyć na ściereczce. A w międzyczasie gdy lepimy resztę pierogów nastawić w garnku wodę oczywiście soląc ją i doprowadzić do zagotowania się wody.
pierogi
Jak już woda się zagotowała wtedy zmniejszyć ogień wkładać na gorącą wodę po dziesięć pierogów (w zależności od wielkości garnka) i zagotować. Gdy pierogi wypłyną już na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotować pierogi przez pięć minut. Po tym czasie pierogi wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody. Ocieknięte z wody pierogi układać na talerzu najlepiej aby nie leżał jeden na drugim ponieważ w czasie stygnięcia się posklejają.
pierogi
Ugotowane jeszcze gorące pierogi podałam z podsmażonym boczkiem wędzonym parzonym. Wyszły bardzo smaczne ciasto mięciutkie i delikatne a farsz mięsny nie jest suchy lecz wilgotny a co najważniejsze farsz nie oddziela się od ciasta pierogowego. Serdecznie polecam dla lubiących pierogi jak również dla rodzin. Z podanego przepisu wyszło mi czterdzieści sztuk pierogów, jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć produkty nam na trzy osoby w zupełności wystarczyło a nawet jeszcze zostało. Pierogi można również zajadać na zimno lub jeśli lubicie to podsmażone na rumiany kolor.
Agnieszka 72
robaczek