Katrina

Katrina

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Penne z grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie dla tych, którzy poszukują odmienności w codziennej kuchni. Połączenie sosu grzybowego z winem nada potrawie wyrafinowany smak.

Penne z grzybami

Składniki:

Penne z grzybami

 

  • dla 4 osób

 

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego Penne
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 3 łzyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz, sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Penne z grzybami

1. Gotujemy makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu Lubella Pełne ziarno


2. Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.


Osobno podsmażamy szynkę, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.


3. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem. Wykładamy na podgrzany półmisek.



Tagi:

makaron szynka