Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 953]

Penne z indykiem po azjatycku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe , sycące danie łączące smaki kuchni europejskiej i azjatyckiej. Polecam na szybki i smaczny obiad.

Penne z indykiem po azjatycku

Składniki:

Penne z indykiem po azjatycku

 

  • makaron penne - 4 garście
  • pierś z indyka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • orzeszki ziemne - 1 garść
  • szczypiorek - 1/2 pęczka
  • odrobina startego parmezanu
  • sos sojowy ciemny - 3 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • olej kokosowy - 1 czubata łyżka
  • woda - 1/3 szklanki
  • curry
  • przyprawa do dań kuchni chińskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Penne z indykiem po azjatycku

ETAP 1:

Penne z indykiem po azjatycku
Pierś z indyka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą do dań kuchni chińskiej

Pierś z indyka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą do dań kuchni chińskiej.

ETAP 2:

Penne z indykiem po azjatycku
Na oleju kokosowym smażymy cebulę i paprykę

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju kokosowym.

ETAP 3:

Penne z indykiem po azjatycku
Warzywa odsuwamy na bok, na patelnię wrzucamy pierś z indyka

Warzywa odsuwamy na bok. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy.

ETAP 4:

Penne z indykiem po azjatycku
Do warzyw i piersi z indyka wlewamy przygotowany sos

Przygotowujemy sos, łącząc wodę, sos sojowy i olej sezamowy. Sos wlewamy na patelnię, do mięsa i warzyw. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 5:

Penne z indykiem po azjatycku
Do potrawy dodałam orzeszki ziemne i szczypiorek

Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

Orzeszki siekamy.

ETAP 6:

Makaron odcedzamy i łączymy z mięsem i warzywami. Danie wykładamy na talerze. Posypujemy orzeszkami, szczypiorkiem i parmezanem.

Tagi:

danie obiad