eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dorsz curry Eli z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam potrawkę z dorsza czarnego z zielonym curry, warzywami i mleczkiem kokosowym. Potrawkę podałam z ryżem.

Dorsz curry Eli z warzywami

Składniki:

Dorsz curry Eli z warzywami

ryba

  • 750 g mrożonego dorsza czarnego

warzywa

dodatki

  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 4 łyżki oleju ze smażenia rybnych pulpetów
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz curry Eli z warzywami

przygotowanie składników

Dorsz curry Eli z warzywami
Przygotować wszystkie składniki potrawy.

Dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać i opłukać. Cukinię opłukać i odciąć końcówki.

Paprykę opłukać i usunąć szypułkę i nasiona. Cebulę obrać z łupinek. Marchewki, cukinię ze skórką, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

Przygotować pastę curry i mleczko kokosowe.

przygotowanie potrawy

Dorsz curry Eli z warzywami
Cebulę i marchewkę usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć około 10 minut.

przygotowanie potrawy cd

Dorsz curry Eli z warzywami
Dodać cukinię, paprykę i razem chwilę smażyć.

Do cebuli i marchewki dodać paprykę, cukinię i dalej smażyć razem.

przygotowanie potrawy cd

Dorsz curry Eli z warzywami
Warzywa chwilę smażyć z pastą zielone curry.

Do warzyw dodać pastę curry i chwilę smażyć.

przygotowanie potrawy cd

Dorsz curry Eli z warzywami

Do warzyw wlać mleczko kokosowe i zagotować.

przygotowanie potrawy cd

Dorsz curry Eli z warzywami

Do warzyw z mleczkiem kokosowym dodać rybę i gotować około 5 minut. Całość doprawić solą do smaku.

podanie

Dorsz curry Eli z warzywami

Dorsza curry podałam z ryżem.


Tagi:

ryba danie dorsz