dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1199]

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie gołąbki duszone w sosie pomidorowo-paprykowym. Pożywny obiad dla całej rodziny. Palce lizać.

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym

Krok 1

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym
Do mięsa mielonego dodajemy pozostałe składniki na kotlety.

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, przyprawy, zeszklaną posiekaną cebulę i czosnek, otręby i wbijamy jajka.

Krok 2

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym
Z masy mięsnej formujemy płaskie kotleciki.

Z mięsa formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym
Kotlety zalewamy przecierem pomidorowym i odrobiną wody.

Obsmażone kotlety przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy. Wlewamy przecier pomidorowy i dolewamy odrobinę wody.

Krok 4

Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym
Kotlety dusimy w sosie pomidorowym do miękkości.

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu, do miękkości warzyw i mięsa. Smacznego!