selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Penne z pomidorowym sosem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste postne danie, szybko się przygotowuje i u nas każdy je lubi- od najmłodszego do najstarszego.

Penne z pomidorowym sosem i tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Penne z pomidorowym sosem i tuńczykiem

 

  • 1 opakowanie makaronu rurki (penne) 400 g
  • passata lub przecier pomidorowy 500 ml
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym lub kawałek świeżego
  • pieprz, sól, bazylia
  • opcjonalnie parmezan

 

Sposób przygotowania:

Penne z pomidorowym sosem i tuńczykiem
Rozgrzej w rondelku 3 łyżki oliwy, przesmaż krótko, by nie przypalić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj passatę lub przecier pomidorowy. Odparuj aż będzie gęsty sos. Dodaj według smaku szczyptę soli, pieprzu, bazylię. Na koniec dodaj tuńczyka z puszki bądź osobno na maśle przesmaż tuńczyka/ zgrilluj z obu stron w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem penne (rurki), jak ktoś lubi można posypać tartym parmezanem.
Penne z pomidorowym sosem i tuńczykiem
Gotujący się sos pomidorowy z dodanym pod koniec tuńczykiem