jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Penne z sosem mięsno-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

makaron wieloziarnisty w pomidorach i mięsie

Penne z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki:

Penne z sosem mięsno-pomidorowym

 

  • 400 g penne pełnoziarniste
  • 1/2 puszki kukurydzy

 

  • 300g mięsa- szynki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 1duży oscypek
  • 1 łyżka masłą sklarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Penne z sosem mięsno-pomidorowym
Wstaw wodę na ogień i ugotuj makaron aldente. W tym czasie przygotuj sos.
Mięso zmiel razem z obraną cebulą, skrop je sosem sojowym i przesmaż na maśle,do chwili, aż nie będzie surowe.
Dodaj do mięsa posiekane pomidory razem z sokiem, dodaj bazylię, paprykę, kukurydzę,dopraw sola i pieprzem, chili -i duś jeszcze około 10 minut.
Zagęść sos mąką wymieszną w odrobinie wody, dopraw go ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Na porcje makaronu nałóżsos i obficie posyp startym oscypkiem .