MrSzagulec

MrSzagulec

Kucharz
[Przepisów: 9]

Penne z sosem paprykowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka do przygotowania potrawa, dla osób zaskoczonych np. niespodziewanymi gośćmi

Penne z sosem paprykowo-pomidorowym

Składniki:

Penne z sosem paprykowo-pomidorowym

 

  • na 4 osoby:

 

  • paczka makaronu penne
  • 4 średnie pomidory
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżka ostrej pasty paprykowej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka soku pomidorowego
  • ser typu parmezan
  • sól, pieprz i oregano do smaku

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem paprykowo-pomidorowym
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy pastę paprykową i podsmażamy, następnie wrzucamy pokrojony i lekko rozgnieciony czosnek. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (można zostawić gniazda nasienne), dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Czekamy aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy sok i czekamy aż sos się zagotuje. Ugotowany makaron odcedzamy, i wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy dokładnie. Podajemy w miseczkach, ewentualnie głębokich talerzach, posypane parmezanem i zapieczone (10 minut w 150 st C)