mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Penne z sosem słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Całość można wzbogacić o szynkę czy mięso z kurczaka, wtedy danie stanie się bardziej sycące.

Penne z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Penne z sosem słodko-kwaśnym

 

  • 200 g makaronu penne
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (500 ml)
  • 50 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła (bazylia i oregano

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem słodko-kwaśnym
Makaron penne gotuję osolonej wodzie, odcedzam po ugotowaniu i odstawiam. Sos słodko-kwaśny przekładam ze słoiczka do rondelka, podgrzewam i doprawiam do smaku pieprzem, dodaję posiekane świeże zioła. Na ugotowany makaron penne wykładam porcje sosu, posypuję całość startym parmezanem i od razu podaję. Zamiast penne można użyć innego dowolnego grubego makaronu.