Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Penne ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Penne ze szpinakiem na obiad, bardzo pyszne i sycące danie. Można takie danie przygotować bez kurczaka.

Penne ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Penne ze szpinakiem

na sos

  • szpinak mrożony - 1 opak
  • czosnek - 2 ząbki
  • śmietana 18 % - 200 ml
  • ser żółty - 150 g
  • pieprz i sól
  • przyprawa do kurczaka
  • filet z kurczaka - 1 pojedyńczy
  • wegeta

Dodatkowo

  • makaron penne - 250 g

Sposób przygotowania:

Penne ze szpinakiem
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, posypać przyprawą do kurczaka, usmażyć.

Do podsmażonego kurczaka dodać mrożony szpinak, przykryć, dusić na wolnym ogniu.

Gdy szpinak już jest dobry, dodać śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka ze szpinakiem, poddusić razem wszystko.

Ugotować makaron penne w osolonej i wrzącej wodzie al-dente, odcedzić.

Do sosu dodać makaron, razem wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Penne ze szpinakiem
Wszystkie składniki wymieszane ugotowane i wyłożone na talerze
Penne ze szpinakiem
Makaron penne został wymieszany z pozostałymi składnikami