Sposób przygotowania:
Penne ze szpinakiem 6
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 7-8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.Liście szpinaku przebieramy, dokładnie płuczemy, po czym zalewamy wodą, delikatnie solimy i podgotowujemy na niewielkim ogniu, żeby zmięknął. Podgotowany szpinak odsączamy i siekamy drobno. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Do smażącej się papryczki dodajemy posiekany szpinak. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy na patelnię, mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy łyżkę śmietany. Jajka rozmącamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do szpinaku na patelni, cały czas mieszając. Gdy jajka się zetną zmniejszamy ogień, podsmażamy jeszcze kilka minut nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia szpinak z jajkiem łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem. Można podawać na ciepło lub na zimno.
![Penne ze szpinakiem 6 Penne ze szpinakiem 6](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/penne-ze-szpinakiem-6-212681.jpg)
![Penne ze szpinakiem 6 Penne ze szpinakiem 6](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/penne-ze-szpinakiem-6-212682.jpg)
![Penne ze szpinakiem 6 Penne ze szpinakiem 6](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/penne-ze-szpinakiem-6-212683.jpg)
![Penne ze szpinakiem 6 Penne ze szpinakiem 6](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/penne-ze-szpinakiem-6-212684.jpg)