Sposób przygotowania:
Penne ze szpinakiem 6
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 7-8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.Liście szpinaku przebieramy, dokładnie płuczemy, po czym zalewamy wodą, delikatnie solimy i podgotowujemy na niewielkim ogniu, żeby zmięknął. Podgotowany szpinak odsączamy i siekamy drobno. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Do smażącej się papryczki dodajemy posiekany szpinak. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy na patelnię, mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy łyżkę śmietany. Jajka rozmącamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do szpinaku na patelni, cały czas mieszając. Gdy jajka się zetną zmniejszamy ogień, podsmażamy jeszcze kilka minut nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia szpinak z jajkiem łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem. Można podawać na ciepło lub na zimno.