PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Penne ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i sycące danie obiadowe. Tak przygotowany szpinak polubią nawet osoby, które do tej pory od niego stroniły.

Penne ze szpinakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Penne ze szpinakiem i pieczarkami

 

  • 500g makaronu penne
  • 250ml śmietanki UHT 18%
  • 1 długi serek topiony śmietankowy
  • 250g szpinaku w listkach baby
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 400g polędwiczek z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • przyprawa uniwersalna naturalna

Sposób przygotowania:

Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aby pieczarki puściły sok, który następnie odparowujemy. Gdy sok znacznie się zredukuje wrzucamy na patelnię szpinak i dusimy do czasu, aż zwiotczeje. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Na koniec wlewamy na patelnię śmietankę i dodajemy pokrojony serek topiony. Chwile razem dusimy, aż serek się rozpuści. Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego naturalną przyprawą uniwersalną. Gotowego kurczaka przekładamy do sosu szpinakowego razem z powstałym sosem i mieszamy. W dużym garnku gotujemy makaron penne wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu szpinakowego i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, posypując każdą porcję startym parmezanem.
Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Etap 1 Najpierw podsmażamy pieczarki i cebulę.
Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Etap 2 Potem dodajemy świeży szpinak, ewentualnie mrożony.
Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Etap 3 Następnie śmietankę i serek topiony.