misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pennette z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bakłażan umyć, pokroić w plasterki. Każdy plasterek ....

Pennette z bakłażanem

Składniki:

Pennette z bakłażanem

 

  • 1 bakłażan (125G)
  • 60g owczego sera
  • 60g makaronu penne
  • 2 oliwki nadziewane papryką
  • 1 łyżeczka oliwy
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pennette z bakłażanem
Bakłażan umyć, pokroić w plasterki. Każdy plasterek podzielić na ćwiartki, lekko posolić, przykryć, odłożyć na 10 minut. Owczy ser pokroić w kostkę.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Bakłażan opłukać, dokładnie osuszyć. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć bakłażan 3-4 minuty. Dodać kostki sera, krótko podsmażyć, nie przerywając mieszania. Makaron odcedzić, dokładnie osaczyć na sicie, połączyć z bakłażanem i serem. Całość przyprawić pieprzem.
Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, razem z tymiankiem dodać do makaronu.