Sposób przygotowania:
Pennette z bakłażanem
Bakłażan umyć, pokroić w plasterki. Każdy plasterek podzielić na ćwiartki, lekko posolić, przykryć, odłożyć na 10 minut. Owczy ser pokroić w kostkę.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Bakłażan opłukać, dokładnie osuszyć. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć bakłażan 3-4 minuty. Dodać kostki sera, krótko podsmażyć, nie przerywając mieszania. Makaron odcedzić, dokładnie osaczyć na sicie, połączyć z bakłażanem i serem. Całość przyprawić pieprzem.
Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, razem z tymiankiem dodać do makaronu.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Bakłażan opłukać, dokładnie osuszyć. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć bakłażan 3-4 minuty. Dodać kostki sera, krótko podsmażyć, nie przerywając mieszania. Makaron odcedzić, dokładnie osaczyć na sicie, połączyć z bakłażanem i serem. Całość przyprawić pieprzem.
Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Oliwki pokroić w plasterki, razem z tymiankiem dodać do makaronu.