Sposób przygotowania:
Penne z bakłażanem, pomidorami i salami
Bakłażana umyć, odciąć końce, pokroić w kostkę. Wrzucić na durszlak, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Paprykę obrać ze skóry (robię to obieraczką, która cieniutko obiera), usunąć nasiona, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać olej (użyłam zalewy z suszonych pomidorów). Dodać pokrojone suszone pomidory i włączyć gaz. Salami pokroić w paseczki, wrzucić do rondla i smażyć chwilę razem. Pomidory obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Bakłażana przepłukać zimną wodą, osuszyć. odsunąć na bok zawartość patelni, rzucić bakłażana, przesmażyć, wymieszać i smażyć chwilę razem aż bakłażan zmięknie. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Do rondla wlać zmiksowane pomidory, doprawić do smaku. Dusić 5 minut. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać. Rozłożyć na talerze i od razu podawać.