jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Perła w pomidorku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jeśli zostanie wam trochę ugotowanej kaszy perłowej, nie wyrzucajcie jej. Resztkę możecie zagospodarować w smacznym daniu, w którym polska kasza zastępuje kuskus w sałatce wzorowanej na arabskiej tabule ułożonej w pomidorkach.

Perła w pomidorku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Perła w pomidorku

 

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
  • 6 pomidorów
  • 1 zielony ogórek
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • kilkanaście rozetek roszponki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • miód, sól i pieprz biały do smaku

 

Sposób przygotowania:

Perła w pomidorku
Kaszę wsyp do miski. Dwa pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cztery pomidory przekrój na połówki, wyjmij miąższ ze środka, posiekaj go drobno. Wymieszaj posiekane pomidory z kaszą. Obierz ogórka, wykrój gniazdo nasienne.

Połówki posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki. Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 - 3 godziny by kaszka wchłonęła dresing. Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i miętę. Wymieszaj wszystko po czym napełnij wydrążone pomidorki. 
Perła w pomidorku
Cztery pomidory przekrój na połówki, wyjmij miąższ ze środka, posiekaj go drobno.
Perła w pomidorku
Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i miętę. Wymieszaj wszystko