Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z mięsem i pomidorami suszonymi
Ze schabu odkroić 4 plastry. Resztę schabu pokroić, obrać czosnek. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa wraz z osączonym z zalewy pomidorami. Dodać do smaku przyprawę kucharek, pieprz oraz zioła. Wyrobić jednolitą masę. Plastry schabu rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozsmarować część farszu. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki. Roladki zalać wodą, dodać kostkę rosołową. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy roladki będą miękkie sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.