mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pesto bazyliowo-pietruszkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne pesto do makaronowych dań

Pesto bazyliowo-pietruszkowe

Składniki:

Pesto bazyliowo-pietruszkowe

 

  • 1,5 szkl. bazylii
  • 1/2 szkl. natki pietruszki
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1/4 szkl. parmezanu startego
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pesto bazyliowo-pietruszkowe
Świeżą bazylię (listki) i natkę pietruszki myję, osuszam, drobno siekam. Następnie dodaję oliwę z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku, starty parmezan i sok z cytryny, po czym miksuję wszystko razem za pomocą blendera, w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej oliwy.
Powstałe pesto podaję do makaronów.