reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie znoszę oliwek i oliwy z oliwek dlatego u mnie pesto z dobrego polskiego, rzepakowego z pierwszego tłoczenia;)

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Składniki:

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

 

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 25-30 dużych liści bazylii
  • 10 liści oregano
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju/ oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pesto pietruszkowo-bazyliowe
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni pod koniec dodając płatki migdałowe. Całą natkę, razem z łodyżkami rozdrabniamy. Razem z bazylią i oregano dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz oraz sok z cytryny i cały czas blindując wlewamy olej/oliwę. Na końcu dodajemy ser starty na małych oczkach. Mieszamy z gorącym makaronem i od razu podajemy. Możemy też przechowywać pesto przez kilka dni zamknięte szczelnie w słoiku i zalany odrobiną oliwy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem

Tagi:

sery ser