ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pesto porowo brokułowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pesto z brokulów i pora idealne do maczania krakersów czy podawania na zimno z wędlinami

Pesto porowo brokułowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pesto porowo brokułowe

 

  • duży brokuł
  • polowa pora (mogą być zielone części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • łyżka masła do duszenia

Sposób przygotowania:

Pesto porowo brokułowe
Brokuł dzielę na mniejsze części i gotuje w osolonej wodzie, do miękkości. Dobrze gdy nie straci swojej intensywnej zielonej barwy. Por oczyszczam i kroję na krążki po czym duszę na łyżce masła razem z obranym i posiekanym czosnkiem. Jak juz bedą miękkie zdejmuję z ognia. Brokuł przekladam do wysokiego naczynia i miksuję na jednolitą, gładką masę z dodatkiem wody i oliwy i później dodaję por i znów miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Idealnie nadaje się na zimno z wędlinami, jajkami a także do moczenia krakersów w czasie imprezy.
Pesto porowo brokułowe
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie aż bedzie miękki
Pesto porowo brokułowe
Ugotowany dziele na mniejsze cząstki aby lepiej się miksowało
Pesto porowo brokułowe
Oczyszczam por i kroję go w krążki, czosnek obieram i siekam
Pesto porowo brokułowe
Por i czosnek dusze na lyżce masła aż będą miękkie

Tagi:

brokuły