Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pesto z bobu i płatków migdałowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Odkąd "odkryłam" zielone pesto, robiłam już różne jego wersje. Tym razem głównym składnikiem był ugotowany bób.

Pesto z bobu i płatków migdałowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pesto z bobu i płatków migdałowych

 

  • 30 dkg bobu
  • sól do smaku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 12 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki musztardy kremskiej

Sposób przygotowania:

Pesto z bobu i płatków migdałowych
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, następnie ostudzić i obrać z łupinek. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bób przełożyć do miski blendera. Do bobu dodać ser, opłukane i osuszone zioła, musztardę, obrany ząbek czosnku, płatki migdałowe, oliwę, trochę soli i pieprzu. Wszystko niezbyt dokładnie zmiksować.
Pesto z bobu i płatków migdałowych
Ugotowany przestudzony i obrany z łupinek bób.
Pesto z bobu i płatków migdałowych
Żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.
Pesto z bobu i płatków migdałowych
Wszystkie składniki przełożone do miski blendera.

Tagi:

sery ser bób