madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zielone pesto z rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielony sos, który podaje się przede wszystkim do makaronu, ale również do serów, sałaty i chleba oraz tego co podpowie kucharzowi wyobraźnia :)

Zielone pesto z rukoli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone pesto z rukoli

 

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zielone pesto z rukoli
Jeśli nie posiadamy migdałów bez skórki, musimy najpierw je poddać blanszowaniu tzn. zalać je wrzątkiem, a następnie obrać ze skórek. Obrany czosnek drobno siekamy. Do miski rozdrabniacza wrzucamy rukolę, obrane migdały, starty ser, posiekany czosnek oraz oliwę i sól, a następnie całość miksujemy. Jeśli nie używamy od razu gotowego pesto, to wkładamy do słoiczka , a wierzch zalewamy oliwą i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.
Zielone pesto z rukoli
Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki
Zielone pesto z rukoli
Obrany z łupiny ząbek czosnku drobno siekamy
Zielone pesto z rukoli
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy

Tagi:

rukola