Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Pesto z rukoli i bazyli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny sos pesto z rukoli i bazylii na bazie orzechów włoskich. Idealnie komponuje się z daniami makaronowymi.

Pesto z rukoli i bazyli

Składniki:

Pesto z rukoli i bazyli

 

 

Sposób przygotowania:

Pesto z rukoli i bazyli
Orzechy włoskie uprażyć dość intensywnie na patelni. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i wycierać orzechy. W ten sposób większa część skórki spadnie. Rukolę i bazylię włożyć do rozdrabniacza, tyle ile się zmieści. Zmiksować i włożyć resztę. Zebrać orzechy bez skórek i wrzucić do pesto razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym parmezanem i zmiksować. Dolać sok z cytryny i stopniowo oliwę z oliwek. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Tagi:

rukola