Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta? Taka jest właśnie ta pianka, która rewelacyjne smakuje, a dodatkowo jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami

Tortownica o średnicy 26 cm, masa kefirowa:

  • 800 ml kefiru
  • 150 ml wody
  • 2 galaretki (u mnie truskawkowe)

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 30g bezików
  • biszkopty/herbatniki/kruche ciastka na 2 warstwy + kilka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami

Pianka kefirowa:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami
Można użyć galaretek o dowolnym smkau. Ja dodałam truskawkowe.

Galaretki należy rozmieszać w 150 ml gorącej wody i ostudzić. Kefir zmiksować i wymieszać z galaretką. Całość wstawić do lodówki, alby masa odrobinę stężała.

Bita śmietana:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami
Kremówka powinna być idealnie ubiata na sztywno.

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.

Całość:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami
Można użyć dowolnych ciastek. U mnie mieszanka kruchych.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami/herbatnikami/kruchymi ciastkami. Na ciastkach przelać masę kefirową oraz ponownie ułożyć warstwę dowolnych ciasteczek. Na wierzchu umieścić bitą śmietanę, kilka ciastek do dekoracji oraz lekko pokruszone beziki.

Chłodzenie:

Pianka kefirowa z bitą śmietaną i bezikami
Ciasto można odrobinę schłodzić przed ułożeniem bitej śmietany.

Ciasto schłodzić w lodówce, aż masa całkowicie stężała.