cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

pianka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser dla maluchów, łatwy w przygotowaniu i smaczny.

pianka malinowa

Składniki:

pianka malinowa

 

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag wafelków
  • 1 torebka galaretki malinowej
  • 10 dag twarogu pełnotłustego
  • 18 dag cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 90 dag śmietany kremówki
  • wafelki
  • bita śmietana
  • starta czekolada i maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

pianka malinowa
Czekoladę połamać, stopić w gorącej kąpieli. Wafle pokruszyć. Spód tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, zapiąć obręcz. Pokruszone wafelki wrzucić do czekolady, wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy, przycisnąć łyżką. wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Galaretkę wsypać do rondelka, wlać 250 ml zimnej wody, wymieszać, podgrzewać 10 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania (nie gotować), przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier, 1 torebkę cukru waniliowego, sok cytrynowy i 50 dag śmietany. Wszystkie składniki wyrabiać kilka minut mikserem. Na końcu małymi porcjami wlewać galaretkę, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę twarogową rozsmarować na czekoladowym spodzie, wierzch gładko wyrównać. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wsypując pozostały cukier waniliowy. Posmarować nią wierzch ciasta. Piankę malinową udekorować wafelkami, malinami i wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Tagi:

czekolada