Sposób przygotowania:
Pianka z galaretką
Galaretkę agrestową rozrabiam w 300 ml wody i wlewam na płaskie naczynie (gdy zsiądzie będzie pokrojone w kwadraciki), to samo robię z galaretką wiśniową.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w 700 ml wody i czekam aż tężeją.
BISZKOPT- po oddzieleniu białka od żółtek ubijam je na sztywno dodając szczyptę soli, przy końcu ubijania dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Gdy białka są sztywne dodaję do nich żółtka(po jednym)cały czas ubijając mikserem. Mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiane dodaję do reszty lekko mieszając.Na wysmarowaną blaszkę wylewam ciasto piekę ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Do wysokiego naczynia wlewam mleko, ubijam je a kiedy robi się pianka zaczynam wkładać do niego po łyżce galaretkę cytrynową-cały czas mieszając.Ostygnięty biszkopt przecinam wzdłuż(wychodzą 2 połówki). Na jedną z nich wykładam połowę pianki, kroję galaretki w kwadraciki i układam na wierzchu pianki, druga część pianki idzie na wierzch, wszystko przykrywam 2 częścią biszkoptu. Placek posypuję cukrem pudrem.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w 700 ml wody i czekam aż tężeją.
BISZKOPT- po oddzieleniu białka od żółtek ubijam je na sztywno dodając szczyptę soli, przy końcu ubijania dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Gdy białka są sztywne dodaję do nich żółtka(po jednym)cały czas ubijając mikserem. Mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiane dodaję do reszty lekko mieszając.Na wysmarowaną blaszkę wylewam ciasto piekę ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Do wysokiego naczynia wlewam mleko, ubijam je a kiedy robi się pianka zaczynam wkładać do niego po łyżce galaretkę cytrynową-cały czas mieszając.Ostygnięty biszkopt przecinam wzdłuż(wychodzą 2 połówki). Na jedną z nich wykładam połowę pianki, kroję galaretki w kwadraciki i układam na wierzchu pianki, druga część pianki idzie na wierzch, wszystko przykrywam 2 częścią biszkoptu. Placek posypuję cukrem pudrem.
marietta